Ce este furtul de identitate?

Furtul de identitate este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. A-ți fi furată identitatea poate fi devastator atât financiar cât și emoțional.

Furtul de identitate poate apărea în mai multe moduri de la cineva folosind detaliile cardului de credit ilegal de a face achiziții pentru a avea întreaga identitate asumată de către o altă persoană pentru a deschide conturi bancare, să ia împrumuturi și efectuarea de afaceri ilegale sub numele dumneavoastră.

Furtul datelor personale (de exemplu, nume, data naşterii, numărul cardului de credit) şi folosirea acestora în mod fraudulos constituie furtul de idetitate. Fapta numită şi “Identity theft” constituie infracţiune – Legea nr. 161/2003, Titlul III privind accesul fara drept la un sistem informatic, dar în România nu există totuşi un sistem legislativ complet privind această infracţiune.

În România furtul de identitate este pedepsit conform Directivelor europene in vigoare, şi anume Directiva UE nr. 2007/64/CE.

Scurt istoric

Furtul este incriminat atât de legile penale, cât şi de cele morale. Decalogul, cunoscut şi ca Cele zece porunci din Biblie, prin Porunca a VIII-a, impune simplu: “Să nu furi.”

Apar pedepse pentru tâlhărie în coduri de legi vechi (tâlhăria e pedepsita cu moartea în Codul lui Ur-Nammu 2100-2050 i.Hr.). Furtul e referit şi în Legile lui Ehsnunna (cca. 1930 i.Hr.), sau în Codul lui Hammurabi (cca. 1790 i.Hr.).

În vechiul drept românesc existau reglementări detaliate referitoare la infracţiunile de furt şi tâlhărie. Pravilele lui Vasile Lupu (Cartea pentru învăţături, din 1646) şi Matei Basarab (Îndreptarea legii, din 1652), condicile penale ale lui Alexandru Sturza (1826) în Moldova şi a lui Barbu Ştirbei (1850) în Muntenia, conţineau dispoziţii cu privire la infracţiunile contra patrimoniului.

Tipuri de furturi de identitate

–          Skimming (clonarea cardului de credit la utilizare)

–          Solicitarea de informatii personale in timpul navigarii pe internet

–          Phishing  (furt de date via e -mail)

–          Vishing (prin intermediul unui telefon din partea bancii)

–          Spam  (click pe un link primit prin e-mail

–          Download (prin descarcarea de video, muzica si alte website uri necunoscute)

–          Trashing (prin intermediul materialelor printate care au fost

–          Furtul din casuta postala

–          Prin telefon de la contacte necunoscute

–          Ghost (adeziune la contracte online prin site-uri fantoma)

–          Prin intermediul retelelor de socializare

 

MENU
Translate »